Een combinatie van reizen en tech? Deze opdracht was een droom! Voor Komma Board schreef ik deze blogpost, waarin ik de ultieme roadtrip langs de westkust van de Verenigde Staten uitstippel voor iedereen die een beetje of zelfs heel veel van technologie houdt. 

WANDERLUST 2.0: DE ULTIEME ICT-ROADTRIP DOOR DE STATES

Zin om de Verenigde Staten te bezoeken, maar wil je net iets anders dan de traditionele brochurereisjes? Deze roadtrip brengt je langs alle belangrijke technologieplekjes tussen Seattle en LA, gecombineerd met leuke stopplaatsen in de buurt. Dit is de ideale reis om na te denken over je carrière en je toekomst, om nieuwe inspiratie op te doen en om je gewoonweg rot te amuseren. Dus klik je gordel vast, zet de radio op en let’s ride.

SEATTLE, WASHINGTON

HET SCIENCE FICTION MUSEUM & HALL OF FAME - HET EMP MUSEUM

Het spectaculaire exterieur van het EMP alleen al maakt het een bezoekje waard, maar laten we het vooral over de binnenkant hebben. Het museum is een walhalla voor gamers, sci-fi- en fantasyfans. Je vindt er sets en rekwisieten die Trekkies binnen de kortste keren naar hogere sferen zullen leiden. Niet zo’n Star Trek fan? Je vindt er ook artefacten uit War of the Worlds, Men in Black, Alien en ander fraais.

Ook niet te missen is de Indie Game Revolution tentoonstelling, die je alles vertelt over maar liefst 40 indie game designers en developers. Wanneer je hier buiten komt zal het sowieso kriebelen om zélf aan de slag te gaan.

Nu je er toch bent….
Je bent niet ver van Pike Place Market, de geboorteplaats van Starbucks Coffee. Iedereen weet dat IT’ers zonder koffie niet functioneren, dus spoel je jetlag snel door met een venti. Om de hoek ligt een reuzenrad aan het water. Een rondje geeft je uitzicht over de stad en de prachtige baai. Ideaal om alles eens van een andere kant te bekijken.

DE SEATTLE TECH SCENE

Ten oosten van Seattle liggen de stadjes Bellevue en Redmond. En dat niet enkel het uitzicht er mooi is, hebben heel wat grote technologiebedrijven begrepen. Onder meer wereldspeler Amazon zag er het levenslicht. In 1994 vond je Jeff Bezos hier flink zwoegend in zijn garage.

Ondertussen vestigde de Amerikaanse afdeling van The Pokémon Company zich in de buurt en ook gamereus Valve heeft er zijn hoofdkwartier. Met wat geluk krijg je zelfs een rondleiding van de mannen en vrouwen die verantwoordelijk zijn voor het legendarische Steamplatform. Daarvoor stuur je gewoon een mailtje naar frontdesk@valvesoftware.com en gooi je je charme in de strijd. 

We kunnen het uiteraard niet laten om ook even het bedrijfje van Bill Gates te vermelden. In het Microsoft Visitor Center in Redmond wandel je van MS-DOS over de Xbox helemaal naar Windows 10. Je wordt kortom volledig ondergedompeld in de wereld van the Blue Screen of Death.  Bonusactiviteit: tel hoeveel medewerkers rondlopen met een Windows Phone. 

PORTLAND, OREGON

Voor je doorrijdt naar Portland kan je nog een bezoekje brengen aan Olympic National Park, één van de mooiste gematigde regenwouden ter wereld. Tussen de mossige paden kom je helemaal tot rust en op de uitgestrekte stranden kan je naar hartenlust uitwaaien. 

Bij het buiten rijden passeer je een bord met “When you see rain, think of us.” Daar kan je als Belg natuurlijk alleen maar om lachen.  

HET OREGON MUSEUM OF SCIENCE AND INDUSTRY

Nadat je uitgelachen bent word je in het Oregon Museum of Science and Industry (OMSI) helemaal ondergedompeld in de natuurwetenschappen en technologie. Naast een planetarium en grote turbinehal krijg je ook een rondleiding in de USS Blueback, de onderzeeër bekend uit de film The Hunt for Red October. Hoogtepunt van het bezoek: het laser- en hologramlab, waar tijdens een halfuur durende presentatie Tupacgewijs een hologram wordt opgebouwd.

GROUND KONTROL

Een beetje zichzelf respecterend gamer moet zeker een bezoekje brengen aan Ground Kontrol. Wat in 1999 begon als een hobby van twee platenzaakmedewerkers, is uitgegroeid tot een arcadehal met keuze uit meer dan 60 arcadespellen en 27 flipperkasten. Leuk, zeg je? Wel, er is meer. ‘s Avonds gaat de bar namelijk open en transformeert Ground Kontrol in een club met live DJ’s, comedy- en quizavonden en gametornooien. 

Nu je er toch bent…

Portland staat bekend als de hipsterhoofdstad van de Verenigde Staten, dus laat je baard staan, trek een ruitjeshemd aan en geniet van een hapje bij een food truck, een over the top donut, of een killer coffee. Als rasechte Belg breng je uiteraard ook een bezoek aan één van de talrijke Portlandse microbrouwerijtjes.

SAN FRANCISCO, CALIFORNIË

Het is een flinke rit van Portland naar San Francisco. Gelukkig kan je in Zuid-Oregon een dagje volop het avontuur opzoeken. Zo kan je in Medford bijvoorbeeld raften of ziplinen. Een klein beetje van de route af vind je het indrukwekkende Crater Lake, vlakbij Klamath Falls.

Onze volgende bestemming is Silicon Valley: het kloppende hart van de tech-industrie, dat moet ik je vast niet vertellen. Hier kan je gerust een weekje rondlopen om te ontdekken, te leren en nieuwe inspiratie op te doen. 

MUSEE MECHANIQUE

Het befaamde Silicon Valley ligt ten zuiden van San Francisco, maar het zou zonde zijn om de stad met de Golden Gate Bridge zomaar voorbij te rijden. Op de Pier bij het idyllische Fisherman’s Warf vind je het Musée Mécanique, een prachtige verzameling arcadespelletjes uit de 20e eeuw. Houd alvast wat kleingeld klaar, want je kan er alles uitproberen!

Nu je er toch bent…

Huur een fiets en steek de iconische rode brug over naar de Marin Headlands. Het is de uitgelezen plek om uit te kijken over het prachtige San Francisco en wie weet kom je er wel een hert tegen. Terugkeren doe je via het gezellige stadje Sausalito. Een bezoekje aan Alcatraz is ook een grote aanrader. Nood aan een grotere kick? Ga dan kitesurfen in de baai. 

goldengatebridge

COMPUTER HISTORY MUSEUM

Op naar Silicon Valley dus. Laten we beginnen bij het begin. Het Computer History Museum herbergt de grootste en meest legendarische collectie van computertoebehoren. Je vindt er vele unieke en originele stukken zoals Cray supercomputers en een Apple I. Of wat dacht je van de Honeywell Kitchen computer, een 45 kilogram zware computer uit 1969, “ideaal om recepten op te slaan”. Wedden dat je hier je passie voor IT herontdekt?

THE TECH MUSEUM OF INNOVATION

In hartje Silicon Valley vind je het Tech Museum of Innovation, kortweg The Tech,  van de hand van Mexicaans architect Ricardo Legoretta. In het museum komen vier grote thema’s aan bod: communicatie, onderzoek, innovatie en ‘Life Tech’. Wat het museum echt de moeite maakt is de interactiviteit. Een aardbeving meemaken in een simulator, een eigen robot ontwerpen en bouwen, jezelf door een thermoscanner bekijken? Het kan allemaal voor het zachte prijsje van 0,3 bitcoin (ofte $24).

APPLE, GOOGLE, HP EN INTEL

Bij onze volgende stop regent het giganten! Bezoek de garage waar in 1939 Hewlett-Packard werd opgericht. Er is een klein privémuseum waarin de tijd is blijven stilstaan. Nog geen vijf kilometer verder vind je ook de garage waar Larry Page en de zijnen in 1998 aan Google bouwden. 

Ben je meer geïnteresseerd in het heden? Dan kan een bezoekje aan de huidige Google campus je vast meer bekoren. Het Googleplex is niet echt open voor het publiek, maar laat dat je vooral niet tegenhouden. Je kan er buiten de sfeer opsnuiven,  Googlers spotten op hun veelkleurige fietsen en een gigantisch Androidmannetje knuffelen. Er gaan al enkele jaren hardnekkige geruchten rond over een Google Visitor Center, maar Google zelf houdt de virtuele lippen stijf op elkaar. 

Ook Apple is geen fan van pottenkijkers, maar hun Company Store moet je als Apple fan echt wel gezien hebben. Het is één van de weinige plaatsen ter wereld waar je t-shirts, koffiekopjes en ander meug met het Apple logo kan kopen. De klassieke Apple prijzen neem je er uiteraard bij.

Intel, toch ook een naam om u tegen te zeggen, doet het niet alleen fantastisch op Twitter, ook offline kan je er wel iets bijleren. Naast hun hoofdkantoor bevindt zich namelijk een interessant museum over de evolutie van het merk. En best van al: een bezoek is helemaal gratis. 

LOS ANGELES, CALIFORNIË

Tussen San Francisco en Los Angeles moet je gewoon langs de kust rijden, langs Highway 1, ook wel de Pacific Coast Highway genoemd. De eindeloze kronkelende bochten bij de oceaan en prachtige kliffen zijn een verfrissing voor de ziel. Overnacht langs één van de vele vissersdorpjes om optimaal te kunnen genieten van één van de mooiste autowegen ter wereld. 

Nu je er toch bent…

Ga zonnebaden in Santa Monica, spring op een Virtual Reality rollercoaster in Six Flags, ontdek de wondere wereld van Hollywood in Universal Studios, woon een opname van The Big Bang Theory bij, breng een bezoekje aan dit levensechte Hobbit House of, als je de serie Silicon Valley gevolgd hebt: ga eens bij Erlich Bachman op de oprit staan.

MELTDOWN COMIC

De eeuwige zon en het goede weer van LA een beetje moe? Wat dacht je van de grootste stripwinkel van de Westkust met meer dan 800m² comic books? Meltdown Comic op Sunset Boulevard is met meer dan 20 jaar ervaring een must voor de meerwaardezoeker onder de stripliefhebbers, podcastconnaisseurs en comedygeeks.  Vind je hier toch een uniek stuk of een obscure reeks niet? Geen probleem, dankzij hun uitgebreide netwerk is de kans vrij groot dat ze jouw comic-unicorn toch te pakken krijgen.

BLIZZARD

Het Blizzard hoofdkwartier bevindt zich net ten zuiden van Los Angeles en staat bekend als een jonge, innovatieve werkplek. Gefascineerd door de wondere wereld van World of Warcraft, Hearthstone, Diablo en StarCraft? Vraag dan zeker een gratis tour aan. Dynamische IT’ers onder elkaar, weet je wel. 

GALLERY 1988

Om de roadtrip af te sluiten, misschien nog een streepje cultuur? Gallery 1988 is geen normale kunstgalerij. Ze werd opgericht in 2004 en groeide in een mum van tijd uit tot het Mekka van popcultuur-gerelateerde kunst. Heb je dus nog wat reisbudget over en wil je een uniek stuk met referenties naar jouw favoriete tv-serie, game of film: dan is Gallery 1988 zeker iets voor jou!  

Volledig opgeladen? Klaar voor je volgende bestemming? Komma Board heeft geen reisgidsen, maar misschien helpt één van onze carrièrecoaches je wél de juiste richting uit.